Lainan hakeminen hätätilanteessa

Lainan hakeminen hätätilanteessa: Olimme mieheni kanssa viiden päivän spa-reissulla Virossa. Matkat, täyshoidot, hieronnat ja jopa kaupunkikierros oli maksettu etukäteen. Halusimme vain rentoutua, emmekä ajatella työ- tai raha-asioita.

Loma alkoi aivan ihanasti – hyvä ruoka, mahtavat hoidot kaksi kertaa päivässä, rentouttava spa-osasto. Kolmantena iltana mieheni oli yhtäkkiä väsynyt, kalpea ja totinen. Hän meni ajoissa sänkyyn, muttei nukahtanut pitkään aikaan. Keskellä yötä hän herätti minut, ja valitti, että rinnassa on painetta ja hengittäminen on vaikeaa. Päätimme odottaa kuitenkin aamuun, toivoen, että aamulla levon jälkeen kaikki olisi kunnossa.

Ei ollut. Rinnassa oli kipua, paineen tuntua, hengittäminen oli edelleen vaikeaa, epäilimme alkavaa sydänkohtausta. Hotellin vastaanotosta suositeltiin taksilla päivystykseen menemistä.

Pian olimmekin päivystyspoliklinikalla. Miehelläni oli mukana passi, KELA-kortti ja vakuutuskortti, olimmehan matkustelleet ennenkin, uskoimme, että meillä oli kaikki tarvittavat kortit ja dokumentit. Kuitenkin mieheltä vaadittiin eurooppalaista sairaanhoitokorttia, tavallinen KELA-kortti ei käynytkään. Meille selitettiin, että poliklinikkamaksu on 5 euroa. Jos ensitutkimuksen jälkeen selviää, että terveydellinen tilanne on hengenvaarallinen, on hoito ilmaista, jos ei ole hengenvaarallinen tilanne, eikä eurooppalaista sairaanhoitokorttia ole, pitää hoidosta ja tutkimuksista maksaa. Päivystyksestä annettaisiin meille mukaan todiste maksuista, meidän tulisi itse myöhemmin asioida oman vakuutusyhtiön kanssa, ja yrittää saada rahat sitä kautta takaisin.

Esitutkimuksessa selvisi, ettei mieheni tilanne ollut hengenvaarallinen. Oli helpottava tietää tätä, mutta hänellä oli kuitenkin kipuja, kotimatka ja loman jatkaminen pahasti oireilevana mahdoton. Päätimme maksaa. Meillä ei ollut aavistustakaan, paljonko tutkimukset ja hoidot tulisivat maksamaan, tiesimme vain, ettei meillä ole paljonkaan rahaa pankkikorteilla, olimmehan maksaneet matkat ja täyshoidon etukäteen.

Soitimme tyttärellemme Suomeen. Hän ehdotti pikalainan hakemista ja vakuutti, että sen aikana, kun isä on tutkimuksissa, on minulla jo rahat tilillä. Siten pystyisimme hoitamaan päivystyksen maksut, tarvittaessa jopa ostamaan uudet paluumatkaliput. Päätimme toimia. Mies vietiin tutkimuksiin, minä jäin kahden puhelimen kanssa odotushuoneeseen. Yhden puhelimen päässä tyttäreni, toisella puhelimella naputin yhdellä sormella internetissä lainahakemusta. Päätimme hakea varmuuden vuoksi pikalainan maksimimäärän. Hakemus valmiina, menin kahville. Ehdin vain tilata, kun sain jo viestin, että rahat on siirretty tililleni.

Miehelläni meni paljon pitempään. Melkein pari tuntia. Tutkimusten jälkeen saimme mukaan lääkkeet ja ohjeet lomailla rauhallisemmin. Päivystysmaksuksi tuli 160 euroa. Paljon vähemmän kuin olimme ajatelleet.

Myöhemmin Suomessa haimme korvausta vakuutuksesta, saimme takaisin sekä poliklinikkamaksun että maksut taksikyydeistä. Pikalainan kulujakaan ei tullut enemmän kuin tästä 160 eurosta, koska nostin pelkästään tämän summan.

Lainaehdot
Pienlaina suomessa

lainan hakeminen hätätilanteessa

Ongelmia lainan hakemisessa

Miksi en saa lainaa?

Jos olet yrittänyt hakea lainaa, mutta lainanantaja on hylännyt hakemuksesi, yleisimmäksi syyksi ovat pienet tulot tai huonot luottotiedot. Lainanantaja tarkistaa aina pankkitilisi. Jos tulosi ovat pienet, lainan takaisinmaksu voi olla ongelmallista, ja hakemuksesi voidaan hylätä.

Lainan saamisen edellytykset vaihtelevat kuitenkin lainanantajan mukaan. Tulojen riittämättömyyden lisäksi lainan saantia voivat estää myös useat muut tekijät. Seuraavassa esitellään joitakin yleisimpiä tilanteita, jotka saattavat vaikeuttaa lainan saantia. Voit toki aina jättää lainahakemuksesi toiselle lainanantajalle, jos yksi lainanantaja hylkää hakemuksesi jostain syystä. Muista kuitenkin, että lainanantaja hylkää hakemuksen aina suojellakseen asiakastaan mahdollisilta tulevilta ongelmilta.

Lainan hakeminen jos on maksuhäiriöitä

Jos sinulla on maksuhäiriöitä ja luottotietosi ovat menneet, on lähes mahdotonta saada lainaa. Lainanantajat tarkistavat asiakkaittensa maksukyvyn, ja huomatessaan, että hakijalla on jo entuudestaan ongelmia, epäillään heti uuden lainan takaisinmaksukykyä. Mutta älä luovuta – on joitakin mahdollisuuksia, jotka auttavat sinua vaikeuksissa. Ennen uuden lainan ottamista mieti vielä – sinulla on jo maksuhäiriöitä, oletko aivan varma, että pystyt maksamaan tämän lainan takaisin.

Lainanotto silloin, kun jo on maksuhäiriöitä, on erittäin vaarallista, juuri siitä syystä lainanantajat eivät myönnä lainoja maksuhäiriöisille. Vaikka saisitkin lainan jostakin, uusi laina ei ehkä ole hyvä idea.

Miten maksuhäiriöinen voi hakea lainaa?

On joitakin vaihtoehtoja, miten toimia rahantarpeen yllättäessä. Tässä pari vaihtoehtoa.

Pyydä lainaa ystäviltäsi tai perheenjäseniltäsi. Jos sinulla on hätätilanne ja rahaa tarvitaan nopeasti, mutta rahoituslaitokset eivät auta maksuhäiriöitten takia, joku ystävistäsi tai perheenjäsenistäsi voi ehkä lainata sinulle tarvittavan summan. Sellaiseen lainaan pitää suhtautua erittäin vakavasti, ja maksaa takaisin heti kun mahdollista – maksamaton laina voi viedä ystävän tai rikkoa suhteet perheessä. Mieti tarkasti ennen kuin päätät pyytää lainaa ystävältäsi tai perheenjäseneltäsi.
Lainan hakeminen vakuudella. Jotkut lainanantajat myöntävät lainan, jos lainasi vakuutena toimivat autosi, asuntosi tai arvotavarasi. Ennen kun otat sellaisen lainan, mieti tarkasti – oletko varma, että voit maksaa lainan takaisin, etkä menetä arvotavaroitasi, etkä joudu myymään autoasi tai asuntoasi. Erityisen vaarallinen on, jos vakuutena on kotisi. Vakuuslaina on aina viimeinen mahdollisuus, varsinkin jos et ole täysin varma siitä, että pystyt maksamaan koko lainan takaisin eräpäivän mennessä.
Tulosi ovat kasvaneet. Tulosi olivat pieniä pari vuotta sitten, silloin otit pikalainan, etkä pystynyt maksamaan sitä takaisin oikeaan aikaan, ja sait merkinnän luottotietoihisi. Se tapahtui pari vuotta sitten, mutta viime vuoden aikana tulosi ovat huomattavasti kasvaneet. Tässä tapauksessa lainanantaja voi myöntää sinulle lainan, koska pystyt todistamaan, että tulosi ovat kasvaneet, sinulla ei ole muita maksuhäiriöitä ja tällä kertaa pystyt varmasti hoitamaan velvoitteesi.
Mene henkilökohtaiselle tapaamiselle lainanantajan kanssa. Internetissä jätettyihin hakemuksiin vastataan joskus automaattisesti, joten hakemuksesi voidaan hylätä, kun järjestelmä havaitsee vanhat maksuhäiriösi. Henkilökohtainen neuvonta antaa sinulle lisätietoja, ja saat hyviä neuvoja myös siihen, mitä sinun tulisi tehdä, jotta lainahakemuksesi hyväksyttäisiin.

Lainan hakeminen

Pienillä tai epäsäännöllisillä kuukausituloilla

Jos kuukausitulosi ovat pieniä, ne vaihtelevat tai ovat epäsäännöllisiä, jos työskentelet kausiluonteisesti tai freelancerina, on vaikeaa saada pankkilainaa.

Pikalainan myöntämisessä huomioidaan kuuden viimeisen kuukauden tulojen keskiarvo, tämän takia epäsäännöllisillä tuloilla voit saada kuitenkin SMS-lainan tai pikalainan. Pikalainojen summat ovat silti aika pieniä, joten jos tarvitset suuremman summan, hanki esimerkiksi takaaja tai hae yhteislainaa.

Jos lainahakemuksesi saa kielteisen vastauksen, vaikka sinulla ei ole maksuhäiriöitä, todennäköisesti syynä ovat pienet tulosi. Lainan saamiseksi ei riitä, että täytät vähimmäisvaatimuksen, sääntönä on, että lainahoitokulut eivät saa olla yli 40 prosenttia käytettävissä olevista tuloista kuukaudessa.

Lainan hakeminen 18-vuotiaana

Iällä on erittäin tärkeä rooli luoton hakemisessa. Sen lisäksi, että lainaa ei useimmissa tapauksissa myönnetä, jos lainan takaisinmaksun viimeisenä eräpäivänä asiakas on yli 75-vuotias, saatat huomata, että on myös vaikeaa saada lainaa 18-vuotiaana.

Se eroaa hyvin dramaattisesti lainanantajien välillä – jotkut rahoituslaitokset myöntävät lainoja pelkästään yli 21 tai 22-vuotiaille henkilöille, joten 18-vuotias asiakas ei saa asuntolainaa, autolainaa, kulutusluottoa tai jopa pikalainaa.

Älä kuitenkaan luovuta – jos olet 18-vuotias ja sinulla on varmat kuukausitulot, silloin löydät varmasti lainanantajia, jotka myöntävät lainoja myös vasta aikuistuneille nuorille.

Lainan myöntämisen edellytys

Rahasiat ovat kunnossa

Lainan tai jopa osamaksun saaminen on erittäin vaikeaa, jos luottokelpoisuutesi on vähentynyt merkittävästi. Merkintä maksuhäiriöstä pysyy pitkään, ja vaikka olet jo palauttanut lainan tai tulosi ovat kasvaneet merkittävästi, se ei aina riitä myönteiseen tulokseen lainan hakemisessa.

Jos näin tapahtuu, ota yhteyttä rahoituslaitokseen. Kun todistetaan, että talousasiasi ovat kunnossa, eikä sinulla ole enää ongelmia, on todennäköistä, että merkintä maksuhäiriöstä poistetaan ja saat lainan. Kaikki rahoituslaitokset haluavat varmistaa, että heidän asiakkaanne kykenevät hoitamaan velvollisuutenne, juuri tämän takia asiakkaalle annetaan tietoja ja neuvoja, miten toimia. Älä pelkää pyytää lisätietoja ja neuvoja lainanantajalta.